De speltherapeut

Ik ben moeder en pleegmoeder van inmiddels volwassen kinderen.speltherapeut Henny van der Lelij uit Amersfoort
Ik ben geboren in 1952.
Mijn wortels liggen in het speciaal onderwijs, waar ik 15 jaar heb gewerkt. Als leerkracht voelde ik mij toentertijd machteloos bij een aantal kinderen: al deden de ouders en ik nog zo hun best voor dit kind, soms was dat niet genoeg en had het kind meer nodig.
Tijdens mijn studie orthopedagogiek ( 2de graads) kwam ik tot de ontdekking dat ik toch vooral met kinderen wilde werken. Speltherapie leek mij een prachtig middel om kinderen te helpen en het was een manier die bij mij paste. Werken aan dát wat het belangrijkste is; zich veilig en gelukkig voelen en dan volgt de rest van de ontwikkeling meestal vanzelf.
Ik begon dus weer een nieuwe opleiding en  werkte bijna 20 jaar als speltherapeute in het speciaal onderwijs. Daar heb ik veel kinderen in therapie gehad met hechtingsproblematiek, ADHD en autisme/PDD-Nos. Bij kinderen met ADHD en autisme is er vaak een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan en het kind kampt vaak met gevoelens van verdriet of boosheid.

Ik heb ook vele jaren als vrijwilliger gewerkt voor de Nederlandse Vereniging Autisme, regio Utrecht. Ik was er bestuurslid van de regio Utrecht en verzorgde o.a. brusjesdagen en het kindergedeelte van de Regio-gezinsdagen.

Door nascholing houd ik mezelf up-to-date wat betreft de ontwikkelingen binnen de speltherapie. Ik kan daardoor, in overleg met ouders, ook elementen uit EMDR, Differentiatietherapie en Theraplay toepassen binnen de speltherapie.

Sinds 2014 werk ik als speltherapeute in het reguliere basisonderwijs, voornamelijk met kleuters.